Moutnice- Stromová „kaple“

Poslední akcí našeho sdružení na podzim 2017 Větvení byla realizace stromové kaple nedaleko obce Moutnice jižně od Brna. Pro realizaci byl zvolen prostor v nově budovaném biocentru. Uprostřed biocentra se nacházel prázdný prostor, který jakoby vybízel k realizaci dalšího vegetačního krajinného prvku. Po dohodě s místním starostou jsme se rozhodli obec zapojit do projektu „stromových kaplí“. Zvolili jsme tvar kruhu, jelikož se sem nejvíce hodil a zároveň nejvíce odpovídal budoucí podobě se zemním valem.

Díky stavební pracím, které zrovna probíhaly v obci, bylo možné využít nadbytečnou zeminu a vybudovat zemní val pro zvýraznění prostoru ohraničeného do kruhu vysázenými duby. Navíc díky valu vznikne „intimní prostor“ kde se snad budou návštěvníci cítit dobře při odpočinku od naší dnešní uspěchané doby.  Zvláště při západu slunce, až budou slunešní paprsky prosvítat pod dubové větve, by místo mohlo mít krásnou atmosféru.

Samoné sázení proběhlo ve velice přátelské atmosféře a i přes silný a chladný vítr pěkné počasí celkovou atmosféru jen zvýraznilo.

Jak bude námi vytvořené místo opravdu vypadat ukážou až následující desetiletí, kdy stromy porostou a začou tvořit svou vlastní architektonickou strukturu. Doufáme, že si do těchto míst najdou lidé cestu a prožijí tady pěkné chvíle plné příjemných zážitků.

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás