Druhý ročník konference Aleje života a založení Aleje života v Dolních Bojanovicích

Konference Aleje života spojená s výsadbou aleje ovocných stromů místními rodinami se uskutečnila ve dnech 10. a  11. dubna  2015 v obci Dolní Bojanovice na Hodonínsku.

Cílem druhého ročníku akce bylo informovat zúčastněné starosty a starostky  o významu alejí a způsobech, jakým přispívají k ekologické stabilitě krajiny, také o praktických aspektech  přípravy a realizace výsadeb.

Konferenci zahájila starostka  Dolních Bojanovic  Eva Rajchmanová spolu s radním Jihomoravského kraje  Antonínem Tesaříkem a členkou Větvení Markétou Štreitovou. Následovala řada zajímavých přednášek, zaměřených od praktických témat až po témata k zamyšlení pro každého z nás nebo inspiraci pro komunitní život obce.

Sobotní  přednáškový blok určený i pro veřejnost zahájil  Marek „Orko“ Vácha. Římskokatolický kněz, biolog a spisovatel v jedné osobě provedl účastníky  tématem duchovního rozměru krajiny a vztahem člověka k ní. V následujícím příspěvku dva členové organizace Větvení shrnuli nejdůležitější zásady výsadby stromů. Dopoledne se odehrála také  dětská dílnička, kde si malí i větší zájemci vyzkoušeli tvorbu z vlny, potisk plátěných tašek a pomohli oživit strom vlastnoručně vyrobenými zvířátky.
Konferenci završilo založení Aleje života u cyklostezky vedoucí z Dolních Bojanovic do Hodonína. Místní rodiny zde  za požehnání Marka „Orko“ Váchy vysázely 29 ovocných stromů.

Mapa zde:

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Dolní Bojanovice

načítám mapu - prosím čekejte...

Dolní Bojanovice 48.859520, 17.053699 Alej Života v Dolních Bojanovicích byla založena při příležitosti konání konference, kde jsme společně s lidni z Projektu Zdravý jihomoravský kraj přezentovali myšlenku alejí života. Samotná alej byla vysázena s pomocí místních občanů okolo cykloztezky vedoucí z obce do Hodonína. Jednalo se o několik odrůd hrušní.

Děkujeme Martině Brtnické a Heleně Kmentové z Krajského úřadu Jihomoravského kraje za pomoc s organizací akce, dále obci Dolní Bojanovice za spolupráci při jejím pořádání, všem přednášejícím za jejich podnětné příspěvky a zejména sázejícím rodinám za to, že se zapojili do projektu a vdechli život další Aleji života!

Konference i výsadba Aleje života byly podpořeny projektem Zdravý Jihomoravský kraj.
Program všech přednášek a celé akce je možné si prohlédnout zde:

Program_konference-2015

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás