Nová Lhota

Nová Lhota

Nová LhotaAlej života byla v Nové Lhotě založena za hojné účasti místích i hostů 12.4.2014 a tato obec se tak stala první v republice, která se k našemu projektu připojila. Založená alej čítala 20 lip.

48°51’44.361″N, 17°35’33.421″E

Starosta Nové Lhoty, Mgr. Antonín Okénka aktivity Větvení dlouhodobě podporuje, zvláště velký dík mu patří za obrovský kus práce, který vykonal, i s dalšími občany Nové Lhoty, při realizaci první konference pro starosty, věnované propagaci Alejí života a stromům v krajině obecně. Děkujeme, pane starosto!

Nová Lhota leží v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty v nadmořské výšce 484 m, což z ní činí nejvýše položenou obec na Horňácku. K Nové Lhotě patří i místní část Vápenky, v níž můžeme nalézt několik turistických a ubytovacích zařízení. Obě části čítají 701 stálých obyvatel. Šibeniční vrch (707 m.n.m.) zvedající se nad obcí pokrývají směrem do vnitrozemí Moravy louky, které poskytují působivé výhledy. Z Nové Lhoty, či ještě lépe, z Vápenek, můžeme vystoupat na vrchol Velké Javořiny (970 m.n.m.) s loukou. Pod vrcholem se na české i slovenské straně rozkládá tajemný javoro-bukový prales, který je zároveň bezzásahovou zónou. Vrchol Javořiny se stal symbolem Česko-slovenské vzájemnosti. V okolí obce můžeme narazit na bělokarpatské orchidejové louky chráněné například v NPR Porážky a NPR Jazevčí. V obci lze navštívit ekocentrum (http://www.ekocentrumkarpaty.eu/), disponující zajímavými výukovými programy, turistické zázemí poskytne architektonicky příjemné prostředí hotelu Háj.

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás