Třešňové stromořadí u obce Vracovice

Letos na jaře je naše moravská krajina zase bohatší o velmi důležitý prvek zeleně. V prostředí rozlehlých zemědělských pozemků u obce Vracovice na znojemsku, kde zeleň velmi chybí, přibyl další potřebný zelený pás. Okolo budoucí cyklostezky roste nová téměř půl kilometru dlouhá třešnová alej. Celkem 80 stromů tvoří 800 mětrů dlouhé stromořadí a jedná se o nejdelší stromořadí, jaké jsme v rámci našeho sdružení Větvení vysázeli.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Vracovice

načítám mapu - prosím čekejte...

Vracovice 48.905493, 15.896187 Na jaře 2017 byla založena nová cca 800 metrů dlouhá alej Třešní různých kultivarů. Alej bude kolem plánované cyklostezky z obce vracovice směrem k obci Šumná. Okolo cyklostezky jsou plánovány zastavení s informačními panely o obci a okolí.

Alej se podařilo zrealizovat díky podpoře a nadšení místního starosty Slabého, který nám nabídl spolupráci a kolem budoucí cyklostezky jsme měli možnost zasázet výše zmíněné třešně. Jednalo se o několik, většinou starých, třešňových odrůd. Odrůdy by v budoucnu, až stromy zesílí, měly dozrávat postupně a tudíž potenciální užitek z plodů bude pro všechny poutníky i okoložijící živočichy větší.

Stromořadí je doplněno i několika atraktivními třešněmi bělicemi, které i v plné zralosti mají plody žluté. Při návrhu aleje jsme se také snažili vybírat odrůdy, které tvoří velké koruny a díky tomu by stromy měli plnit více funkcí, včetně např protierozní a estetické.

Pozitivní správou také je, že pouze třešněmi aktivity v oblasti nekončí. V budoucích plánech pana starosty je doplnění informačních panelů a odpočinkových míst okolo cyklostezky, doprovázených další výsadbu zeleně. Budoucí návštěvník by se tedy mohl dozvědět o historii a paměti okolní krajiny a spočinout na lavičkách při toulkách pěšky, či na kole krajinou.

Více o atmosféře při výdadbě, které se tradčně zůčastnili i mnozí obyvatelé obce můžete vidět na přiložených fotografiích, nebo se můžete podívat na pěknou kompilaci fotgrafií na stránkách obce Vracovice.

 

 

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás