Jarní sázení v Rájci-Jestřebí

V sobotu 2.4.2016 si vysázeli místní občané v Rájci-Jestřebí za drobné asistence Větvení jabloňovou alej podél polní cesty v lokalitě Háj. Bylo vysázeno 16 jabloní starých odrůd (Matčino, Croncelské, Řehtáč soudkovitý). V krásném jarním dopoledni šla práce hezky od ruky a vládla příjemná atmosféra. Podnět k výsadbě dal a organizaci zařídil pan Pavel Perout z Rájce-Jestřebí. Patří mu za to velký dík.
Doufáme, že bude možné založenou alej brzy prodloužit.

Výsadba byla realizována díky finanční podpoře dárců, kteří přispěli Větvení na výsadbu stromů v oblasti Moravský Kras. Všem dárcům moc děkujeme!

Tato výsadba je krásným příkladem toho, jak můžete i vy obohatit okolí své obce. Pokud víte o místu, kde ve vašem okolí chybí zeleň, obraťte se na nás, rádi vám poradíme, jestli se daná lokalita k výsadbě hodí. Případně vám poradíme, jak oslovit místní zastupitele s podnětem k výsadbě stromořadí nebo solitérních stromů.

Na mapě se můžete podívat, kde přesně se nová alej nachází:

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Rájec- Jestřebí

načítám mapu - prosím čekejte...

Rájec- Jestřebí 49.421582, 16.626306 Jabloňová alej v Rájci na protipvodnovém valu, po kterém vede využívaná polní  cesta. Lokalita se nachází u místního kynologického klubu. Lokalita před výsadbou Lokalita po výsadbě Na Podzim roku 2016 se místní obyvatelé rozhodli, že jarní alej prodlouží. Přibylo tedy několik dalších jabloní. Jsme velice rádi, když se místní lidé s projektem tak sžijí, že v něm pokračují i bez našeho dalšího přičinění.

 

Chcete vědět více o vysazených odrůdách jabloní?

Croncelské
Croncelské je odrůda vyšlechtěná ve Francii r. 1869. Plody jsou větší, kulovité, slámově žluté, občas s nenápadným líčkem. Chuť sladce navinulá, příjemně kořenitá. Využití má jako stolní ovoce, výtečná je na sušení, výrobu moštu a vína. Vytváří pravidelné kulovité koruny, dlouhověká odrůda s velkou odolností proti mrazům, nemocem i mšici krvavé, květy netrpí dešti, velmi málo červiví, nesnáší sucho. Vysoce mrazuodolná odrůda vhodná i do vyšších poloh. Plodí brzy, středně, střídavě. Zralá jablka se nehodí přepravovat na delší trasy kvůli jejich snadnému otlačení.

Matčino
Stará americká podzimní až raně zimní odrůda. Středně velké plody zlatožluté až červené barvy nápadně voní. Chuť sladce navinulá, šťavnatá, jemně kořenitá, výborná. Díky pozdnímu termínu kvetení méně často zmrzá v květu. Oblíbená stolní odrůda, využívaná hojně i na moštování. Konzumovatelná ihned po sklizni. Strupovitostí netrpí. Koruna je vysoce kulovitá, později mírně rozložitá, přiměřeně hustá až řidší, s ostřejším úhlem nasazení větví a s menší tvorbou krátkého plodonosného obrostu. V mládí roste středně silně, později je růst slabší, ale poměrně dobře se stromy samy omlazují.

Řehtáč soudkovitý
Stará německá podzimní odrůda z konce 18. století. Odrůda dokáže vytvářet nádherné velké stromy. Pěkné velké a rozložité koruny, velmi mohutné kmeny – to jsou typické obrázky letitých řehtáčů v mnoha starých usedlostech či jejich pozůstatcích. Stromy jsou odolné proti mrazu a celkem dobře se vypořádávají i s chorobami – padlím i strupovitostí. S přehledem si poradí s vyššími polohami, naopak si v nich spíše libují. Plody jsou střední, barvy světle žluté s červeným pruhováním. Chuť jemná, navinule sladká s kořenitou příchutí. Po vyzrání semena v plodech „řehtají“.

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás