Hrátky s hlínou a sázení v Bílých Karpatech

Víkend 18. a 19. října byl zasvěcen sázení.
Pozvali jsme kamarády a opět vyjeli do Bílých Karpat. Spolu s Antonínem Okénkou, starostou Nové Lhoty, a Janou Brodeckou z Ekocentra Karpaty jsme ráno vyrazili prodloužit alej, kterou s námi vloni sázela Modrá beruška. Kvůli rozbahněným cestám jsme museli všechen materiál, stromky i občerstvení donést na místo vzdálené zhruba kilometr, kde už malý bagřík začal rýpat první jámy na předem vyměřených místech v hutné jílovité půdě. Díky jeho pomoci jsme neskončili za tmy a poslední z 25 stromků jsme zasadili kolem druhé hodiny odpoledne. Alej Modré berušky obohatilo 15 durancií a 10 hrušní (staré odrůdy Konference a Muškatelka letní). Jednu z hrušní si přišli vysadit pro svého malého synka i manželé z Nové Lhoty.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Nová Lhota

načítám mapu - prosím čekejte...

Nová Lhota 48.854776, 17.578382 Jedns z prvních alejí, kterou jsme vysázeli pomocí darů občanů byla založena v Nové Lhotě v Bílých Karpatech. Alej skládající se z hrušní a durancií navázala na již existující stromořadí vysázené společně se sdruženám Modrá Beruška. Stromořadí vede okolo polní cesty v rozlehlé louce podél turistické značky vedoucí z obce na místní vrchol Hradisko.

V neděli jsme se přesunuli do Radějova, kde nás přivítal pan starosta Martin Hájek, v polích čekal traktor s vlečkou a nádrží vody. Po předchozím nácviku sázení šlo všechno jako po másle a přestože jsme tentokrát díry kopali sami práce krásně odsýpala a po necelých třech hodinách jsme za sebou měli stromořadí 23 stromků (16 durancií a 7 hrušní odrůd Konference a Muškatelka letní). Po sázení pauza na oběd a potom nás čekal výlet okolo Radějova. Našlapaný a naplno prožitý víkend uzavřel západ slunce za rozfoukanými mraky.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Radějov

načítám mapu - prosím čekejte...

Radějov 48.864489, 17.345352 V Radějově jsme za pomoci starosty vysázeli stromořadí za zdejším kostelem. Nová Výsadba se nachází na okraji polní cesty na mezi nmezi zemědělsky využívanými pozemky a navázala na již existující dřeviny, které doplnila.

Tímto moc děkujeme obcím Radějov a Nová Lhota (resp. pánům starostům Antonínu Okénkovi a Martinu Hájkovi) za spolupráci a zajištění materiálu, všem zúčastněným za pěkný kus práce a Janě Brodecké z Ekocentra Karpaty za příjemný tvořivý večer v Ekocentru a velikou organizační pomoc. Také všem patří velký dík za příjemnou atmosféru a krásné společné chvíle.

Akce se konala za podpory projektu Sondar.
Nákup stromků byl podpořen z kupónů „Daruj strom“ (jména dárců najdete v sekci Podporují nás; kupóny pro Bílé Karpaty).
Děkujeme!

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás