Sázení v Božicích (Jižní Morava) 4. 10. 2014

První sázení letošního podzimu se uskutečnilo v obci Božice, v Jihomoravském kraji. Zároveň se jednalo o první vlaštovku, kdy bylo vysazeno více stromů najednou díky firemnímu dárci.

Pan Bohuslav Bernard nás nakonec potřeboval spíše jako “otce myšlenky” než nějaké pomocníky, jelikož si všechny náležitosti s povoleními, sháněním stromků, výběrem místa a podobnými formalitami vyřídil sám. My jako členové větvení jsme nakonec byli pozváni spíše jako honorace a odborný dozor, než organizátoři. Nutno podotknout že to byla příjemná změna.

Samotná výsadba se uskutečnila v místní části obce Božice, v Českých Křídlovicích za hojné účasti místních obyvatel. Byla vybrána cesta spojující okraj obce a kříž stojící v polích. Stromky byly vysázeny na jižní straně cesty. Jednalo se o Jabloně a Švestky v celkovém počtu 18 stromků. Okolo cesty se nacházelo několik perspektivních stromů, které byli zachovány a zahrnuty do budoucí aleje. Šlo o několik mladých ořešáků královských a jednu planou jabloň. Nové stromky jsme se pokusili zasázet tak, aby byly stávající stromy vhodně začleněny do nového stromořadí. Na konci předmětného úseku zbylo ještě několik desítek metrů volného místa, kde místní v čele s panem Bernardem a panem starostou Halou plánují vysázet několik třešní.

Vrcholem celé akce bylo sázení vzrostlejších lip kolem křížku. 4 lípy by měly časem zapojit své koruny do jednoho celku a nad křížkem uprostřed vytvořit takovou přírodní kapličku. Při pohledu z krajiny se jistě bude jednat o nádherné velké stromy, které se patrně za několik desetiletí stanou dominantou místní krajiny.

Na alej při svých toulkách můžete narazit zde:

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Božice- I

načítám mapu - prosím čekejte...

Božice- I 48.836447, 16.268456 První alej, která byla celá sponzorovaná soukromou osobou. Díky panu Bernardovi vzniklo nové stromořadí okolo polní cesty v Českých Křídlovicích. Na konci nové aleje pak ještě přibyli lípy okolo křížku v polích, kde v budoucnu budou tvořit dominantu krajiny.

Tato “sázecí akce” byla velice příjemná a pohodová atmosféra vládla i po vysázení stromků u zajištěného občerstvení, kterou nepokazila ani krátká přeprška.

Těsně před tím, než jsme se vrátili do Brna nám pan Bernard a starosta Božic ukázali místo, kde by rádi založili obecní “Alej života”. Takže je možné, že jsme se na sázecí akci v Božicích neobjevili naposledy.

Fotografie z výsadby a pozvánku na akci si můžete prohlédnout níže.

Sázení Božice

Podporují násPodporují násPodporují násPodporují nás